SALAINEN PUUTARHA JA OMAN TYYLIN SALOJA

31.08.2018

Tämä kuvissa näkyvä pieni sisäpiha löytyi aivan puolivahingossa keskeltä kaupunkia, kun etsimme siskoni kanssa sopivaa kuvauspaikkaa. Se on kyllä hämmentävä tunne, kun tutuilta kotikulmilta löytää jotain aivan uutta, johon ei ole aiemmin kiinnittänyt mitään huomiota. Tällä kertaa me löydettiin oma salainen puutarha. Tuonne jos minne olisi tehnyt mieli jäädä istumaan pidemmäksi aikaan juoruilemaan ja siemailemaan mimosaa. 

PHOTOS BY KAROLIINA HONKAKOSKI / EDIT BY ME

JACKET FROM ZARA

BLOUSE FROM ZARA

JEANS FROM BIK BOK

HEELS FROM MANGO

HAT FROM H&M

EARRINGS FROM H&M

BAG FROM CHANEL

Näitä kuvia katsellessani voin vain todeta, että se kesäinen, hehkuvan kultainen rusketus jäi kohdallani vain kaukaiseksi haaveksi - siis minähän olen yhtä valkoinen kuin tuo takki?! Gosh... Ehkä loppukesän väri hankitaan suosiolla purkista! No, mutta tuo Zaran takki on silti aivan ihana. Se oli niin minun tyyliseni, että hankin sen vielä toisessa sävyssä samalla ostokerralla. Pidän sen mallista ja materiaalista miellettömästi!

Omassa elämässäni on ollut jos jonkunlaisia tyylivaiheita. Olen poukkoillut katutyylistä toiseen ja kaikkea siltä väliltä. Olen ostellut holtittomasti ajatellen "ehkä tämä on minun tyyliseni nyt" tai "kaikkea pitää kokeilla", mutta olen kyllästynyt siihen. Huomaan, että tyylini on alkanut viimein muodostumaan sekä aikuistumaan. Siitä huolimatta, että olen pomppinut tyylistä toiseen ja makuni elää jatkuvasti, tietyt elementit pysyvät. Näistä toistuvista elementeistä koostuu oma tyylini, vaikkei sitä itse tunnistaisikaan heti. Minulle niitä ovat klassiset vaatekappaleet, yksinkertaiset suorat linjat ja leikkaukset, kultaiset korut ja rakkaus erilaisiin hattuihin ja päähineisiin.

Oman tyylin vakiinnuttaminen on yleensä koko elämän mittainen matka, mutta voisiko tätä prosessia nopeuttaa?

Käy vaatekaappisi läpi ja tee perusteellinen suursiivous. Tästä siis lähdetään liikkeelle. Kartutetaan tilanne ja se mitä tarvitset tai mitä olisi aika heittää tai myydä pois. Mieti jokaisen vaatteen kohdalla onko niillä vielä käyttöikää tai pidätkö niistä. Jos vähänkään epäilet, niin laita vaatekappale kiertoon. Jos haluat helpottaa pukeutumistasi, vaatii se oikeasti siistin ja järjestelmällisen vaatekaapin. Ei vaateröykkiötä, jossa on puolet vaatteita, joista olet epävarma. 

Sorruin ennen siihen virheeseen, etten halunnut käyttää rahaa mihinkään tylsään (lue: perusvaatteisiin), ostin aina vain sitä hienointa, mitä löysin. Vaatteiden yhdistelemisestä tuli kuitenkin lähes mahdotonta ja asuista sekavia, kun nämä tarpeelliset tukipilarit puuttuivat. Oman vaatekaappini tukirunkuun kuuluvat: siniset farkut, mustat korkokengät tai nilkkurit ilman koristeita, valkoiset silkki- tai sifonkipuserot ja nahkatakki - talvisin pitkä, yksivärinen villakangastakki. Näillä vaatteilla on helppo rakentaa asu erikoisemman vaatteen ympärille.

Mieti valmiiksi oma väripalettisi. Suosittelen lämmöllä miettimään, millaisten perusvärien ympärille haluat asujasi rakentaa ja millaisia värejä käytät piristeenä. Omat värini ovat valkoinen, harmaa, farkunsininen sekä punainen. Mustaa pompahtelee esiin silloin tällöin, mutta se ei ole vakiovärejäni - pukeudun harvoin täysin kokomustaan.

Moni ajattelee, että "minulla ei ole mitään tämän väristä!" on hyvä argumentti ostaa jotain, mikä ei normaalisti käyttäisi. Uuden kokeileminen on usein hauskaa, mutta käy pidemmän päälle lompakolle raskaaksi. Kun pysyy omassa tutussa värimaailmassa, on vaatekappaleiden yhteensopivuuskin huomattavasti parempi! Suosittelen myös tutustumaan ja kokeilemaan lämmöllä värianalyysia. Opiskelessani pukeutumisneuvojaksi, värianalyysi mullisti näkemystäni minulle sopivasti väreistä, vaikken itse olekaan mikään suuri väreillä leikkittelijä. Tiedän kuitenkin nyt minulle sopivan värikartan ja uusien värien testaaminen ei ole enää niin arpapeliä sopivuutensa puolesta.

Harkitse. Älä tee ostoksia hetken mielijohteesta. Tämä on mielestäni shoppailemisen suhteen yksi ehdottoman tärkeä vinkki ellei jopa tärkein. Nuku yön yli ja mieti tarvitsetko vaatetta tai olisiko sinulla sille riittävästi käyttöä? Vaatteita on mahdollista laittaa liikkeissä varaukseen, et tarvitse sitä löytämääsi puseroa nyt-tässä-heti-paikailla. Ellei kyseessä ole sitten joku sellainen yksilö, josta olet unelmoinut jo pitkään.

Inspiroidu. Lue blogeja, selaa Pinterestia, lueskele lehtiä... Näillä keinoilla oman tyylin ja tyylisuunnan löytäminen helpottuu. Itse teen esimerkiksi paljon sitä, että haen Pinterestista tietyllä hakusanalla tyylejä tai tietyn vaatekappaleen ympärille asuideoita ja saan niistä sitten vinkkejä omaan pukeutumiseen. Monesti olen huomannut, että kotoani löytyy samat vaatekappaleet, mutta en itse ole hoksannut yhdistellä niitä samalla tavalla kuin esimerkkikuvassa. Ulkopuolelta inspiroituminen todellakin auttaa! 

Kannattaa myös pohtia mistä et pidä. Tämä on itsestäänselvyys, mutta monesti tulee lipsahduksia. Tähän kategoriaan kuuluu materiaalit, kuosit, leikkaukset ja yksityiskohdat. Malli on ihana, koko sopiva, väri täydellinen - mutta kuosi on jotain, mistä et pidä. Houkutus on suuri, mutta kuuntele minua, tällainen tuote kannattaa jättää ostamatta tai ainakin laittaa sinne varaukseen harkinta-ajalle. Yleensä hetken huuman jälkeen tälläiset yksilöt jäävät yleensä käyttämättä. Jos et esimerkiksi pidä paljeteista, ei sellaisilla kuorrutettua mekkoa ole pakko ostaa, vaikka kuinka olisi pikkujoulukausi ja "kuuluisi" kimaltaa kilpaa joulukuusen koristeiden kanssa. Tyylistään kannattaa pitää kiinni, oli tilaisuus mikä tahansa.


Oma tyylini elää mieltymyksien mukaan edelleen, mutta siinä on nykyään kuitenkin tietynlainen pysyvyys - ja juuri tämä tekee siitä minun tyylini, eikä ohimenevän vaiheen. 

Siksi kannattaa panostaakin pitkäaikaisiin vaatteisiin ja asusteisiin, eikä alelöytöihin, jotka joutaa kirppikselle heti seuraavana keväänä. Tässä minulla itselläni on ehdottomasti ollut parannettavaa viime vuosien aikana - olen aloittanut ihan vain ostoslakolla ja kirppismyynnillä ja nyt oma peruspuvustoni on puolta kevyempi ja selkeämpi ja ostan enemmän tarpeeseen kuin hyvän olon saavuttamiseen vaatteiden avulla!

Olen kulkenut itsekin pitkän matkan goottiprinsessasta eri vaiheineen tähän nykyiseen olemukseen. Tyyli ei varmasti  koskaan tule valmiiksi, se muovautuu aina elämäntilanteiden ja mieltymysten mukaan. 

Yllä olevat vinkit kannattaa kuitenkin lukea ajatuksella läpi sillä ne ovat auttaneet minua määrittämään tyyliäni ja garderobiani huomattavasti!

Muistutan silti, että pukeutumista ei pidä ottaa liian vakavasti - Pukeutumisen pitää olla hauskaa ja inspiroivaa.

Inspiroidu ja pidä kivaa tyylisi kanssa! Mukavaa päivää juuri sinulle!